Michelinsterren 2019

Ik heb vanmorgen naar de uitreiking van de Michelinsterren zitten kijken. Hartstikke leuk en interessant om te weten in welke, eerst sterloze restaurants, er nu dus wel op sterniveau wordt gekookt.

Een lijstje met restaurants staat in een notitie-app in mijn telefoon, evenals bij die goede vriendin waarmee ik samen de restaurants bezoek. Er zijn er nu weer een paar bij gekomen, dat betekent voor nu weer even flink sparen!

Anyway… Er werd ook een filmpje getoond van een van de inspecteurs die, uiteraard niet herkenbaar in beeld gebracht, werd geïnterviewd door een leerling van de Haagse Hotelschool. Ze stelde vragen hoe dat nou allemaal werkte als je inspecteur bent. (Lijkt mij ook een geweldig beroep!) En hij vertelde welke criteria je als inspecteur aanhoudt;

1. De kwaliteit van de geserveerde producten
2. De persoonlijkheid van de keuken
3. De beheersing van kooktechnieken en smaken
4. De prijs-kwaliteitverhouding
5. De consistentie

Wat apart, dacht ik. Er wordt dus niet gekeken naar de gastvrijheid, naar de zogenaamde “zwarte brigade” oftewel, de bediening.

Dus ik besloot het maar eens op te zoeken op het alwetende internet.
En wat blijkt. Hier heerst INCONSISTENTIE.

Ik vond drie op elkaar lijkende, maar toch essentieel verschillende beschrijvingen.

Volgens wikipedia:
“De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin”

Volgens Misset Horeca:
De bovenstaande criteria, aangevuld met:
“De sterren houden alleen rekening met de gerechten. Bij het uitreiken van de sterren wordt er geen rekening gehouden met de dienstverlening, de voorzieningen of een medewerker die de auto’s parkeert. Voor de inrichting, het tafellinnen of het aantal obers worden de restaurants gerangschikt van 1 tot 5 bestekjes, waarmee de comfortcategorieën worden aangeduid. De eenvoudigste categorie met één bestekje (vrij geriefelijk): vijf bestekjes vormen de hoogste categorie (zeer luxues). Als de bestekjes rood gekleurd zijn is het restaurant beoordeeld als ‘aangenaam’.

Volgens 24Kitchen:
Michelin bekroont restaurants met fine dining quality en een goede bediening met sterren.

Ziet u de verschillen? Bij de ene wordt er wel gesproken over de beoordeling van de bediening en bij de andere niet.

Een van de sponsoren was wijnimporteur Kwast. Zij reikten de prijs uit voor beste sommelier van het jaar en dat is Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu. (Ook zo’n restaurant dat op mijn lijstje staat.) Dezelfde heer is overigens uitgeroepen tot “Beste gastheer in de Benelux” Van harte gefeliciteerd meneer Vanwittenbergh!

De man die de prijs uitreikte prees de sommelier uitgebreid en meldde daarbij dat het ging om de beleving van de wijn en spijs, de gastvrijheid en omgang met de gast werd niet vermeld…

Ik ga een verzoek indienen bij de organisatie van Michelin. Vragen of ik tafeldame mag zijn van de inspecteurs. Beoordelen zij de gerechten en beoordeel ik de zwarte brigade, en omdat er blijkbaar al bestekjes gebruikt worden, gebruik ik ehm… pannetjes? om de rating aan te geven. Van lege tot 5 volle pannetjes. Hoe lijkt dat 😉

#michelinguide #michelinstar19

Met groet, uw gastvrijheidsstrijder, Hospitality Chick

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *